Welke beplanting in je tuin gedijt een heel jaar door

Welke beplanting in je tuin gedijt een heel jaar door

Een mooie tuin die het hele jaar door kleurrijke bloemen en planten bevat, is de droom van veel tuinliefhebbers. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin er ook in de winter en herfst mooi uitziet? Door de juiste beplanting te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je tuin het hele jaar door een lust voor het oog is.

In dit artikel bekijken we welke planten en bloemen het hele jaar door goed gedijen in Nederlandse tuinen. We kijken naar vaste planten, heesters, bomen en bol- en knolgewassen die elk seizoen voor kleur en sfeer zorgen.

Ook geven we tips voor de juiste plaatsing en verzorging, zodat de planten optimaal kunnen floreren. Met deze informatie kun jij aan de slag om van jouw tuin een waar vierseizoenen paradijs te maken!

Vaste planten voor alle seizoenen

Vroege bloeiers

Vroege bloeiers zijn vaste planten die al vroeg in het voorjaar voor kleur en fleur zorgen. Denk aan sneeuwklokjes, krokussen en winteraconiet die vaak al bloeien als er nog sneeuw ligt.

Andere voorbeelden van vroege bloeiende vaste planten zijn:

 • Helleborus (Kerstroos)
 • Primula (Sleutelbloem)
 • Bellis (Madeliefje)
 • Viola (Viooltje)

Deze vroege bloeiers brengen al vroeg in het jaar kleur in de border en zorgen voor een vrolijk voorjaarsgevoel. Ze groeien op vrijwel alle grondsoorten en zijn gemakkelijk te verzorgen.

Zomerbloeiers

Zomerbloeiers zorgen voor kleurrijke borders tijdens de zomermaanden. Populaire zomerbloeiers zijn onder andere:

 • Hemerocallis (Daglelie)
 • Salvia (Salie)
 • Geranium (Ooievaarsbek)
 • Lavandula (Lavendel)

Deze sterke planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens makkelijk te onderhouden en geschikt voor droge grond. Met zomerbloeiers heb je dus weinig werk en veel plezier in je tuin.

Laatbloeiers

Als de zomer ten einde loopt, zorgen laatbloeiers nog voor een feestje van kleur. Voorbeelden zijn:

 • Aster (Aster)
 • Anemone (Anemoon)
 • Chrysanthemum (Chrysant)
 • Sedum (Hemelsleutel)

Deze sterke planten bloeien nog tot laat in het najaar. Ze vormen een mooi contrast met het bronzen herfstblad en zachte najaarslicht. Een aanrader voor wie zijn border lang kleurrijk wil houden.

Heesters en bomen

Heesters

Heesters zijn houtachtige planten die vaak het hele jaar door accenten geven in de tuin. Populaire voorbeelden zijn:

 • Potentilla (Ganzerik) – bloeit van juni tot in de herfst
 • Hydrangea (Hortensia) – prachtig blad en bloemen
 • Lavendula (Lavendel) – bloeit in de zomer
 • Euonymus (Kardinaalsmuts) – mooi blad dat van groen naar rood verkleurt

Heesters geven structuur aan de tuin en zijn vaak makkelijk te snoeien zodat ze mooi compact blijven. Kies heesters met verschillende bloeitijden voor kleur in elk seizoen.

Bomen

Ook bomen geven het hele jaar door sfeer aan je tuin. Denk aan:

 • Cornus (Cornelkirs) – prachtig rood blad in de herfst
 • Prunus (Sierkers) – bloesem in het voorjaar, blad kleurt mooi in de herfst
 • Acer (Esdoorn) – interessante bladvormen en -kleuren

Bomen zorgen voor schaduwplekken, geven de tuin structuur en kunnen zeer decoratief zijn met hun bloesem, blad of vruchten. Kies een boom die past bij de grootte van je tuin.

Bollen en knollen

Bol- en knolgewassen

Bol- en knolgewassen zorgen voor een opvallende bloei in de lente en zomer. Denk aan:

 • Tulpen
 • Narcissen
 • Krokussen
 • Dahlia’s
 • Lelies

De bollen kun je ieder najaar opnieuw planten voor een kleurrijk voorjaar. Ook zijn er zomerbloeiende bolgewassen zoals dahlia’s. Een border met diverse bol- en knolgewassen ziet er elk seizoen weer anders uit.

Conclusie

Een tuin die het hele jaar kleurrijk is, vraagt om de juiste beplanting. Kies voor vaste planten met verschillende bloeitijden, aangevuld met heesters, bomen en bol- en knolgewassen. Zo heb je met minimale inspanning toch elk seizoen een prachtige tuin om van te genieten.

Vergeet niet om rekening te houden met de standplaats en verzorging die de planten nodig hebben. Maak een beplantingsplan en wissel planten af zodat er het hele jaar door een mooi palet aan kleuren en structuren is. Met de juiste kennis zorg je ervoor dat je tuin alle seizoenen bestendig is.

Veelgestelde vragen

Welke vaste planten bloeien in de winter?

Enkele voorbeelden van winterbloeiers zijn de Christroos, Winteraconiet en Sneeuwklokje. Deze vroegbloeiende bolgewassen kunnen zelfs bloeien als er nog sneeuw ligt.

Hoe zorg ik dat mijn tuin er in de herfst mooi uitziet?

Kies heesters, bomen en vaste planten met mooi herfstblad, zoals de Prunus, Acer en Anemoon. Laatbloeiers als Sedum bloeien nog tot diep in de herfst. Combineer met decoratieve elementen als pompoenen en kalebassen.

Wat zijn goede vaste planten voor een zonnige border?

Voor een zonnige plek zijn onder andere Lavendel, Rudbeckia, Salie, Sedum en Hemerocallis geschikt. Kies soorten die tegen droogte kunnen.

Welke vaste planten groeien in de schaduw?

Schaduwplanten zijn bijvoorbeeld Hosta’s, Astilbes en Rododendrons. Kies voor planten met mooi blad als de beplanting weinig zon krijgt.

Hoe zorg ik dat mijn tuin in alle seizoenen kleurrijk is?

Kies voor een mix van vaste planten, heesters en bomen die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Voeg bolgewassen toe voor extra voorjaarsbloei. Wissel planten met verschillende bladvormen en -kleuren af.

Wanneer is het beste moment om vaste planten te planten?

Het beste plantseizoen is de herfst, van september tot november. Ook in het vroege voorjaar kun je planten, maar voorkom periodes met vorst.

Hoe onderhoud ik mijn vaste plantenborder?

Verwijder na de winter het afgestorven plantenmateriaal. Geef de grond af en toe een boost met compost of organische meststof. Knip uitgebloeide stengels weg en controleer op onkruid. Geef water tijdens droge periodes.

Welke vaste planten zijn geschikt voor potten en bakken?

Voor in potten kun je kiezen voor planten als Lavendel, Oost-Indische kers, Geraniums en Petunia’s. Let op kleinblijvende, niet te woekerende soorten. Zorg voor goede afwatering.

Gerelateerde berichten