Hoe maak ik indruk tijdens netwerkevenementen?

Hoe maak ik indruk tijdens netwerkevenementen?

Netwerkevenementen zijn een uitstekende manier om nieuwe connecties op te doen en je professionele netwerk uit te breiden. Of het nu gaat om een groot congres met duizenden deelnemers of een kleinschalige borrel met branchegenoten, je wilt graag een goede indruk achterlaten. In dit artikel geven we tips om te schitteren tijdens netwerkevenementen.

Het is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen bij netwerkbijeenkomsten. Je hebt immers maar één kans voor een eerste indruk. Met de juiste voorbereiding en houding kun je een blijvende positieve indruk achterlaten bij je gesprekspartners.

Lees verder voor concrete adviezen over hoe je jouw netwerkvaardigheden kunt verbeteren tijdens events. Van kledingkeuze en gesprekstechnieken tot follow-up na afloop: met deze tips in je achterzak maak jij gegarandeerd indruk!

Voorbereiding

Onderzoek het evenement en de deelnemers

Voordat je naar een netwerkbijeenkomst gaat, is het verstandig om van tevoren wat research te doen. Bekijk de website van het evenement en lees meer over het programma, de sprekers en de verwachte deelnemers. Zo kun je je voorbereiden op de gesprekken die je gaat voeren.

Het is ook handig om van tevoren de linkedin-profielen te bekijken van interessante sprekers of deelnemers. Zo kun je tijdens een gesprek makkelijker aansluiten met relevante vragen over bijvoorbeeld hun functie of specialisme.

Bedenk je doel van tevoren

Voordat je naar een event gaat, is het goed om voor jezelf te bepalen wat je eruit wilt halen. Wil je vooral je netwerk uitbreiden? Of hoop je concrete leads te genereren voor je bedrijf? Met een duidelijk doel voor ogen kun je gerichter te werk gaan.

Noteer van tevoren welke personen je in ieder geval wilt spreken. Stel bijvoorbeeld een top 5 samen van interessante deelnemers. Zo kun je tijdens het event gericht op zoek gaan naar deze personen om een gesprek mee te starten.

Tijdens het evenement

Kom op tijd en maak een goede eerste indruk

Zorg dat je op tijd aanwezig bent bij een netwerkevenement, bij voorkeur 10 tot 15 minuten van tevoren. Je wilt niet te laat binnenkomen. Haastig en buiten adem een zaal binnenstappen is geen goede binnenkomer.

Neem de tijd om de ruimte te overzien en naar het toilet te gaan voordat het programma begint. Hierdoor kun je ontspannen en met een frisse blik aan de activiteiten beginnen.

Kies de juiste kleding

Zorg voor verzorgde, representatieve kleding die past bij het evenement. Met de juiste outfit laat je zien dat je je thuis voelt in de setting en serieus wordt genomen. Enkele tips:

  • Mannen: draag een net pak, overhemd en das of een representatieve combinatie.
  • Vrouwen: kies voor een nette broek of rok met blouse of jurk.
  • Vermijd opvallende kleuren of kleding met grote opdrukken.
  • Draag schoenen die prettig zitten voor een lange dag netwerken.

Wees zichtbaar en open

Blijf niet in een hoekje staan, maar begeef je tussen de mensen. Neem een centrale plek in de zaal in. Zo kun je makkelijker gesprekken aanknopen.

Zorg dat je open en toegankelijk overkomt, bijvoorbeeld door te glimlachen. Gebruik open lichaamstaal: schouders naar achteren, borst vooruit. Dit straalt zelfverzekerdheid uit.

Maak eyecontact en geef een stevige handdruk

Maak oogcontact met mensen en groet hen met een stevige handdruk. Dit helpt om een ​​goede eerste indruk te maken. Onthoud daarnaast om jezelf voor te stellen met je volledige naam en functie.

Een stevige handdruk getuigt van zelfvertrouwen. Let wel op dat je niet knijpt, houd het bij drie ferme pumps. Oogcontact maken straalt interesse en betrokkenheid uit.

Luister actief en stel open vragen

Wees geïnteresseerd in je gesprekspartners en luister naar wat ze te vertellen hebben. Reageer op wat ze zeggen en stel open vragen om het gesprek gaande te houden.

Vraag bijvoorbeeld hoe iemand in zijn huidige functie is gekomen of wat haar passie is binnen het vakgebied. Dit nodigt uit tot een boeiend gesprek.

Wissel visitekaartjes uit

Als een gesprek goed verloopt, vraag dan of je visitekaartjes kunt uitwisselen. Zo kun je na het evenement contact houden. Vraag eventueel of je de ander mag toevoegen op LinkedIn.

Zorg dat je altijd visitekaartjes op zak hebt. Geef de ander de tijd om jouw kaartje rustig te bekijken voordat je het wegstopt.

Maak een goede afsluiting

Als een gesprek ten einde loopt, rond het dan goed af. Vat eventueel samen wat besproken is en bedank voor de tijd. Vraag of je contact mag houden en bevestig dit met het uitwisselen van kaartjes.

Zo sluit je netjes af, in plaats van abrupt weg te lopen. Dit kan onbeleefd overkomen. Neem dus de tijd voor een vriendelijke afronding.

Follow-up na het evenement

Verwerk visitekaartjes

Verzamel na afloop alle visitekaartjes en LinkedIn-connecties die je hebt opgedaan. Voer de gegevens netjes in je adresboek en CRM-systeem in ter referentie.

Naam Bedrijf Functie Email Telefoon LinkedIn
Jan Smit ABC Company Marketing manager [email protected] 06-12345678 linkedin.com/jan-smit

Stuur een bedankje

Vergeet niet om na het evenement een bedankmailtje te sturen naar je nieuwe connecties. Dank voor hun tijd en de kennismaking. Voeg eventueel een link toe naar je LinkedIn-profiel.

Een persoonlijk berichtje wordt altijd gewaardeerd en zorgt ervoor dat mensen zich jou herinneren. Het verstevigt de connectie voor de toekomst.

Volg up met concrete plannen

Maak na een succesvolle kennismaking direct concrete afspraken voor vervolgcontact. Stel bijvoorbeeld een vervolggesprek of lunchafspraak voor. Zo kun je de relatie verdiepen.

Wacht hier niet te lang mee, dan is de klik van het moment voorbij. Toon initiatief en dien een concreet plan in als het ijzer heet is.

Conclusie

Netwerkevenementen zijn uitstekende kansen om waardevolle connecties op te doen. Met goede voorbereiding, de juiste instelling en actieve gespreksvoering kun je een onvergetelijke indruk achterlaten.

Investeer dus in je netwerkvaardigheden. Dit kan je carrière en zakelijke relaties veel opleveren. De tips in dit artikel helpen je op weg om te schitteren tijdens het volgende event!

Gerelateerde berichten