De beste podcasts voor taallessen Engels en andere talen

De beste podcasts voor taallessen Engels en andere talen

Het leren van een nieuwe taal kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede podcasts beschikbaar die je kunnen helpen om op een leuke en effectieve manier een vreemde taal onder de knie te krijgen. In dit artikel worden de beste podcasts voor het leren van het Engels en andere talen besproken.

Podcasts zijn een uitstekend hulpmiddel bij het leren van een taal. Je kunt ze beluisteren wanneer het jou uitkomt, bijvoorbeeld tijdens het reizen of het huishouden. Bovendien worden de lessen vaak op een entertainende manier gebracht, wat het leuk maakt om een taal te leren.

Er zijn podcasts beschikbaar voor vrijwel elke taal, op elk niveau. Of je nu een beginner bent of al wat meer ervaring hebt, er is vast een geschikte podcast te vinden. Hieronder volgt een overzicht van de beste podcasts voor verschillende talen.

Engels

Engels is de meest gesproken taal ter wereld. Het is dan ook niet verrassend dat er veel goede Engelse taalpodcasts beschikbaar zijn. Hier zijn een paar aanraders:

 • Luke’s English Podcast – Een van de populairste podcasts voor het leren van Engels. Luke focust op Brits Engels en behandelt uiteenlopende onderwerpen.
 • 6 Minute English – Korte en bondige lessen van 6 minuten van BBC Learning English.
 • The English We Speak – Eveneens van BBC Learning English; korte lessen over veelgebruikte Engelse uitdrukkingen.

Deze podcasts zijn erg geschikt voor mensen die hun luister- en spreekvaardigheid Engels willen verbeteren. De presentatoren spreken duidelijk en langzaam.

Frans

Frans leren met een podcast kan ook heel goed. Hieronder vind je drie podcasts voor het leren van de Franse taal:

 1. News in Slow French – Nieuwsberichten in langzaam Frans, ideaal om je luistervaardigheid te oefenen.
 2. Français Authentique – Leuke lessen en dialogen met transcripties, gericht op spreekvaardigheid.
 3. Coffee Break French – Korte 10 minuten durende lessen voor beginners.

Deze Franse podcasts behandelen uiteenlopende onderwerpen en zijn zeer geschikt voor zowel beginnende als gevorderde luisteraars.

Spaans

Ook voor het leren van het Spaans zijn er verschillende goede podcasts:

 • News in Slow Spanish – Nieuws in langzaam Spaans om je luistervaardigheid te verbeteren.
 • Español Automatico – Interessante thema’s met transcripties; gericht op spreekvaardigheid.
 • Spanish Obsessed – Voor zowel beginners als gevorderden; veel aandacht voor grammatica.

Deze Spaanse podcasts maken gebruik van helder gesproken Spaans. Zeer nuttig dus voor het trainen van je luistervaardigheid.

Duits

Voor het leren van de Duitse taal kun je ook prima podcasts gebruiken. Drie aanraders:

 1. Slow German – Langzaam gesproken Duits met transcriptie.
 2. Easy German – Video- en audiopodcast met Duitse lessen voor beginners en gevorderden.
 3. Learn German – Podcast van Deutsche Welle met lessen en oefeningen.

Deze Duitse podcasts zijn zeer geschikt om je luistervaardigheid te trainen. Ook worden grammatica en woordenschat uitgelegd.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik naar een taalpodcast luisteren voor de beste resultaten?

Voor de beste resultaten is het aan te raden om minstens 3 keer per week 15-30 minuten te luisteren. Regelmaat is belangrijk bij het leren van een taal.

Kan ik een taal leren met alleen podcasts?

Hoewel podcasts zeer effectief kunnen zijn, is het aan te raden om ze te combineren met andere leermethoden zoals lesboeken, films kijken en praten met moedertaalsprekers. Zo krijg je een compleet leertraject.

Wat is het beste niveau podcast om mee te beginnen?

Als je echt een beginner bent, is het aan te raden om te starten met een podcast op beginnersniveau zoals Coffee Break Languages. Zo raak je langzaam gewend aan het horen en verstaan van de vreemde taal.

Hoe vind ik podcasts voor de taal die ik wil leren?

Een eenvoudige zoekopdracht op Google of in podcast-apps als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher levert meestal al veel resultaten op. Je kunt zoeken op “[taal] leren” of “[taal] voor beginners”.

Zijn er ook podcasts voor minder bekende talen?

Jazeker, voor de meeste talen zijn wel podcasts te vinden. Ook voor minder bekende talen als Portugees, Hindi, Zweeds of Pools zijn er geschikte podcasts om mee te oefenen.

Kan ik offline naar de podcasts luisteren?

De meeste podcast-apps bieden de mogelijkheid om afleveringen offline op te slaan zodat je ze kunt beluisteren zonder internetverbinding. Handig voor onderweg!

Zijn podcasts voor taallessen gratis te beluisteren?

Veel taalpodcasts zijn gratis, maar sommige bieden extra content aan voor betalende abonnees. Echter is de basiscontent meestal kosteloos toegankelijk.

Conclusie

Podcasts zijn een zeer effectieve en leuke manier om een nieuwe taal te leren. Voor vrijwel elke taal zijn er interessante podcasts te vinden op verschillende niveaus. Door regelmatig te luisteren train je op een ontspannen manier je luister- en spreekvaardigheid.

Combineer de podcast-lessen met andere leermiddelen zoals boeken, films en conversaties met moedertaalsprekers voor de beste resultaten. Zo kan iedereen op een toegankelijke manier een vreemde taal leren.

Gerelateerde berichten